Johanna Pihlajamaa valittu Suomen taideakatemian säätiön hallituksen puheenjohtajaksi

Kuvataitelija Johanna Pihlajamaa (s. 1973) on valittu Suomen taideakatemian säätiön hallituksen puheenjohtajaksi. Vuosina 2020–2022 Pihlajamaa on toiminut säätiön hallituksen varapuheenjohtajana ja hallituksen jäsenenä vuodesta 2018 lähtien.

Pihlajamaa on koulutukseltaan kuvataiteilija ja kulttuurituottaja, ja hänellä on ollut lukuisia yksityis- ja ryhmänäyttelyjä 90-luvulta lähtien. Pihlajamaa tekee pääosin puupiirroksia, joihin yhdistää myös muita grafiikantekniikoita ja piirtämistä. Hänen teoksiaan on useiden taidemuseoiden ja kaupunkien kokoelmissa Suomessa ja Ruotsissa ja myös Suomen valtion ja eduskunnan taidekokoelmissa.  

Pihlajamaalla on useita luottamustoimia. Vuodesta 2019 lukien hän on toiminut Aimo Tukiaisen Purnun säätiön hallituksen puheenjohtajana ja visuaalisen alan taiteilijoiden tekijänoikeusjärjestö Kuvasto ry:n hallituksen jäsenenä. Suomen Taidegraafikoiden johtokunnan puheenjohtajana Pihlajamaa toimi vuosina 2010–2017 ja Suomen Taiteilijaseuran hallitusjäsenenä vuosina 2012–2017 (varapuheenjohtajana 2014). 

Mediatieteen professori Mauri Ylä-Kotola, joka on toiminut vuosina 2020–2022 Suomen taideakatemian säätiön hallituksen puheenjohtajana ja sitä ennen varapuheenjohtajana vuodesta 2012 lukien, jatkaa säätiön hallituksen varapuheenjohtajana.  

Suomen taideakatemian säätiö perustettiin vuonna 1939 ja sen tarkoituksena on kotimaisen kuvataiteen vaaliminen, tukeminen ja kehittäminen. Vuodesta 2012 lähtien säätiön toiminta on ollut selkeästi kaksijakoinen: joka kolmas vuosi jaetaan vuonna 2013 perustettu Suomen taideakatemian palkinto ja joka toinen vuosi järjestetään ajankohtais-/yleisöseminaari.