Mauri Ylä–Kotola valittu Suomen taideakatemian puheenjohtajaksi

Mediatieteen professori Mauri Ylä-Kotola, 47, valittiin eilen Suomen taideakatemian säätiön puheenjohtajaksi. Hän on toiminut Lapin yliopiston rehtorina vuodesta 2006. Hänen kautensa rehtorina päättyy kuluvan vuoden lopussa. Aikaisemmin hän on toiminut mm. Kuvataideakatemian rehtorina vuosina 2005–2006. 

Ylä-Kotolalla on laaja, erityisesti filosofian ja mediatieteen kysymyksiin painottunut kansallinen ja kansainvälinen tuotanto. Hänellä on ja on ollut lukuisia luottamustoimia niin kotimaassa kuin ulkomailla. Hän on mm. Opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimivan Taideneuvoston jäsen ja on ollut Tiedonjulkistamisen neuvottelukunnan ja Helsingin Oodi – kirjaston arkkitehtuurikilpailun tuomariston jäsenenä. Suomen taideakatemian varapuheenjohtajana hän on toiminut vuodesta 2012. Tänä vuonna presidentti myönsi hänelle Suomen Valkoisen Ruusun komentaja – kunniamerkin. 

Mauri Ylä-Kotola seuraa puheenjohtajana taidemaalari Antti Linnovaaraa, joka toimi puheenjohtajana kahdeksan vuotta. Uudeksi varapuheenjohtajaksi valittiin taidegraafikko Johanna Pihlajamaa Tampereelta. 

Suomen taideakatemian säätiö perustettiin vuonna 1939 ja sen tarkoituksena on suomalaisen kuvataiteen vaaliminen, tukeminen ja kehittäminen. Se aikoinaan perustettiin pitämään yllä mm. Ateneumin ja Sinebrychoffin taidekokoelmia ja kuvataidekoulua. Kun nämä toimet valtiollistettiin, perustettiin säätiön yhteyteen Näyttelyvaihtokeskus Frame. Framen muuttuessa tiedotuskeskukseksi vuonna 2011, säätiö perusti Suomeen uuden merkittävän vain suomalaiselle taiteilijalle myönnettävän kuvataidepalkinnon.